top of page
Psycholoog Alkmaar, therapie alkmaar, psychologie alkmaar, mischa van esveld, coaching, training

Mindfulness bij Slaapproblemen


Of het nu door de weeromslag komt, of door de donker wordende dagen,of doordat er weer virussen in de lucht lijken te hangen: het woord “moeheid” valt regelmatig in mijn omgeving. En vervolgens niet kunnen slapen. de hele dag komt wanneer je je bed in kruipt nog voorbij en alle plannen voor de komende week ook...niet te stoppen piekermachine. Minfulnessbeoefening werkt bij slaapproblemen.

Hoe werkt dat dan...De bodyscan tijdens mindfulness is bedoeld om aandacht te trainen: wakker te kijken wat er in je lijf gebeurt. Wat je voelt op verschillende plekken in je lijf. Een van mijn clienten deelde, met enige aarzeling het volgende: "Ik weet dat het de bedoeling is om tijdens de bodyscan wakker te blijven. Maar ik val altijd in slaap. Mag ik het ook gebruiken als manier om in slaap te vallen? ” Het antwoord op deze vraag laat zich raden…

Vaak hoor ik van deelnemers dat door te mediteren, ze worden overvallen door vermoeidheid. Niet zo vreemd, je richt je aandacht immers en de al aanwezige vermoeidheid wordt dan pas echt helder. Een mooi voorbeeld van contact maken met wat er al aanwezig is…Misschien train je op zo’n moment niet zozeer je mentale aandacht, maar ontstaat er ruimte voor een aantal elementen die een rol spelen bij in slaap vallen. Je aandacht richten op je lichaam in plaats van op het in slaap vallen bijvoorbeeld. Slaap kun je immers niet afdwingen; hard je best doen om in slaap te vallen werkt averechts. Meer lezen over mindfulness en slapen? Seven Tips For Falling Asleep Jason Ong, a sleep psychologist at Rush University Medical Center, offers these quick reminders to help you get to sleep. By Jason Ong | October 30, 2015


bottom of page